Ръстът на органичен трафик от търсенето - е един от най-важните показатели, че сайтът е добре оптимизиран за търсачките. 
Въпреки, че на собственикът може да му се струва, че сайтът е привлякъл целия потенциален трафик. 
Винаги има възможност да  се получи още целеви трафик. Днес, съдържанието на ресурса все повече се разглежда като един от най-важните елементи за привличане на целева аудитория към сайта.
В зависимост от това как е представено съдържанието на сайта в търсачките зависи и броят на посещенията от реалното търсене. Звучи доста примамливо, но работата, свързана с позиционирането на съдържанието на сайта в търсачките, е много трудна и сложна. Въпреки това си заслужава: промените в кода на сайта могат да повишат трафика с до 30%. Особено, ако тези промени са продиктувани от използването на семантично маркиране.
Schema.org е един от най-популярните стандарти за маркиране на структурирани данни, който позволява на собствениците на сайтове да маркират най-важното от съдържанието за максимално добро представяне в резултатите от търсенето в Yahoo, Bing и Google. Търсачките разчитат маркираното съдържание на ресурсите и започват да го показват по съответия начин в резултатите. Правилното използване на стандартите за семантично маркиране позволява значително да се увеличи видимостта на съдържанието в резултатите от търсенето във водещите търсачки. Официалният сайт на Schema.org представя група от класове, които описват различните субекти и техните свойства. Маркирането се извършва в HTML-кода на странците с помощта на специални атрибути.
Основната цел на създаването на семантично маркиране е да се улеснят търсачките при получаването и преработката на информацията от сайта за по-доброто му и атрактивно представяне в резултатите от търсенето. Крайната цел на търсачките е да направи резултатите от търсенето максимално отговарящи на нуждите на потребителите.

Много шум се вдигна в средите на оптимизаторите във връзка с декларацията на представители на Google, че спират да поддържат маркирането за авторство. Много експерти поставиха под съмнение необходимостта да се използва маркирането на структурирани данни в сайтовете.

Въпреки това, представителите на големите търсачки увериха обществеността, че отхвърлянето на маркирането за авторство не влияе на отношението към употребата на Google Microformats и структурирани данни. Използването на семантично маркиране (по-специално, schema.org) позволява на абсолютно всички търсачки да разберат по-добре съдържанието на страниците, да анализират техния контекст.

Google винаги се стреми да разбере по-добре съдържанието на сайтовете - това ще позволи на търсачката да предостави на потребителите най-важните резултати от търсенето.По този начин, един сайт, който използва стандартен Schema.org, има всички шансове да получи по-голяма посещаемост от потребителите и да заеме по-висока позиция в резулатите от търсенето.  Разбира се, използвате Schema.org не гарантира внезапен скок в позициите от търсенето или бързо увеличаване на трафика. Но позволява собствениците на "сайтове" да покажат на търсачките най-важния контент на сайта си, подчертавайки най-значимото съдържание, и позволява на потребителите да взаимодействат с него директно в резултатите от търсенето.

Основното предимство на стандарта за семантично маркиране сайтове е, че Schema позволява на потребителите да правят по-прецизен и информиран избор на ресурс. Този подход гарантира, че сайтът ще получи качествен трафик от търсачките.