Уеб дизайнът е един непрекъснато развиващ се механизъм, и това, което е било популярно тази година не може да бъде същото през следващата.

Винаги има изразителни техники и идеи, които способстват за постоянното обновяване на потребителския опит. В крайна сметка, вашето съдържание, дизайн и функции на сайта винаги могат да бъдат модернизирани и променени, така че да се осигури по-добро качество на услугата за потребителя и дори да ви даде някои основни инструменти за създаване на по-добро съдържание и насочване на трафика. Ако уеб дизайн тенденциите не могат да бъдат приложени конкретно за вашата аудитория, е добра идея да се актуализира редовно онова, което е достъпно и популярно за всички видове дизайн на сайта. Едно нещо е ясно - уеб дизайн тенденциите са насочени основно в посока справяне с все по-големия трафик от мобилни устройства.

Ето един бърз поглед към някои от тенденции в уеб дизайна през последните години:

1 . Съсредоточете се върху Content-а (съдържанието)

Основното нещо, върху, което всеки дизайнер трябва да се съсредоточи, е съдържанието. Тъй като Google и много други търсачки поставят по-голям акцент върху по-високото качество на съдържанието, трябва да оцените вашите собствени статии и блогове, за да определите дали вашето съдържание покрива тези стандарти. Изглежда, че съдържанието е концентрирано главно около потребителя, като ползвател на социалните мрежи, около по-задълбочените статии и семантични ключови думи за търсене, така че да накараме трафикът да бъде критерий за повишаване на ранга на страницата ни. Съдържанието трябва да бъде достъпно и на разположение на различни платформи, но също така трябва да бъде лесно намирано и разчитано от търсачките. 

2. Опростен и изчистен Уеб дизайн

Правейки съдържанието по-достъпно и разбираемо, уеб дизайнът се съсредоточава върху по-опростен дизайн на сайта. Вашият сайт трябва да използва отзивчив дизайн, за да може потребителите да имат достъп до сайта ви по цялото земно кълбо от каквото и да било устройство. Това означава, че стратегия съдържание , UX , достъпност, визуален дизайн и ползваемост - всички играят основна роля в уеб дизайнерски тенденции през последните години. Сайтове трябва да бъдат разбираеми и с лесна навигация за потребителите на всяко устройство.

3 . Потребителят е в центъра

Тенденциите в уеб дизайна също търсят онова, което потребителят иска да види в един уеб сайт. В идеалния случай, вие трябва да предоставите всички видове съдържание , авторитетни връзки, ресурси, снимки и видео по опростен начин, който позволява на потребителите достъп от каквото и да било устройство. Потребителският опит трябва да се разглежда като продължение на това как вашата марка взаимодейства с публиката. Ако е лесно да получите достъп до цялата информация, продукти, блог , социални мрежи и профил, то вие сте в по-добра позиция, за да получите повече трафик, продажби и социални сигнали от всички видове потребители.

4 . Интерфейс за мобилни устройства

Уебсайтовете за desktop сe трансформираха с бързи темпове. Собствениците на сайтове предпочитат уеб дизайн, подходящ за мобилни устройства, за да направят по-лесно достъпно за потребителите цялото съдържание, което искат. Това означава – изчистен и отзивчив дизайн. 

5 . Сайт от една страница - One page

Тенденцията е към адаптивен дизайн, които използва една страница както за desktop версията на сайта, така и за мобилната. 

6 . По-малко украса, Повече целесъобразност

Визуалните тенденции са насочени към по-опростен дизайн, включително плоски цветове, интерфейс стил за мобилни устройства, дизайн – фокусиран върху типографията и по-малкото украса. Елементите, които могат да се zoom-ват, да се свиват и разтягат, и отзивчивите изображения са важни за всички потребители, които получават достъп до мрежата чрез различни устройства. Елементите и изображенията също така са оптимизирани за ретина дисплеи и по-бързи интернет връзки. 

Като тенденции в уеб дизайна продължават да се развиват мобилния дизайн, простота и отзивчивостта на дизайна и те ще играят голяма роля в това, как уеб дизайнерите ще изграждат и създават техните сайтове и за в бъдеще.