Joomla 2,5 до 4,x е две незначителни миграции (или две мини-миграции)

Ако в момента управлявате Joomla 2.5 и искате да мигрирате към Joomla4.x, ще правите две (2) мини-миграции. Първият ще бъде от 2.5 до 3.10.x. Вторият ще бъде 3.10.x до 4.x. Вижте Планиране за мини-миграция - Joomla 2.5 до 4.x за връзките и най-добрия начин на действие.

Изисквания

Вашият сървър трябва да отговаря на изискванията технически изисквания на Joomla 3 за да може да мигрирате.

Third-party Компоненти и разширения

Ядрото на Joomla е най лесната част. Third-party компонентите включително и темплейтите/шаблоните са нещата, които правят миграцията по - сложна. 

Тъй като правите две миграции, ще следвате редица инструкции, но малко по-различно, тъй като някои стъпки могат да бъдат пропуснати. За пълно четене и поток от всички тези връзки следвайте фунията в Why Migrate.

Изпълнявате 2.5 на сайта си. Ще направиш мини-миграцията до 3.5.1. Ще ви принуди да спрете дотам и да влезете повторно. След това ще актуализирате до 3.6.5, където ще спре там и ще ви принуди да влезете отново. След това ще актуализирате до 3.10.x. Накрая ще направите мини-миграцията до 4.x.

Най-вероятно ще трябва да промените шаблона си, тъй като няма да е съвместим с Joomla 2.5, 3 и 4. Преди да започнете, променете шаблона по подразбиране на Beez3 в Joomla 2.5. Този шаблон трябва да ви преведе чак до Joomla 4.x. След това можете или да използвате Cassiopeia, или различен шаблон в Joomla 4.

Когато става въпрос за тестване между всички стъпки, направете го. Обаче няма наистина да можете да видите фронтенда, освен ако не настроите всички екземпляри на модула в Beez3. За да направите това, въведете example.com/?tp=1, за да намерите всички позиции на модула и да присвоите модулите си към тях. Това е само така, че можете да тествате функционалност. Стайлингът няма да има значение, докато не получите шаблона, който искате да запазите, инсталиран в Joomla 4.

Тествайте бекенд старателно. Уверете се, че можете да добавяте/редактирате статии, модули, елементи от менюто и др. Направете това, когато стигнете до 3.5.1, 3.6.5, 3.10.x и 4.x.

Изпълнете DB корекция в разширения -> управление. Изчистване на Кеша на Joomla (Система -> Изчистване на кеша) между актуализациите. Направете резервни копия между всяка стъпка !!

Проверете всички разширения в началото. Може би е по-добре да деинсталирате каквото можете и да преинсталирате в 4.x, ако те са лесни плъгини / разширения. Алтернативно бихте могли да използвате разширение като SPTransfer или J2XML. Създайте сайт на Joomla 4 и пренесете съдържанието си.

След като стигнете до 3.10.x, следвайте инструкцията в стъпка по стъпка 3.10.x до 4.x документ, включващ проверката преди актуализиране. уверете се, че сте премахнали остатъците от 2,5 файла, които може да се задържат. 

Извод

Има много различни теми за малки и големи миграция. Ако вече сте направили миграция от 1.5 до 2.5, значи имате опит и ще Ви е много по - лесно да направите миграция от 2.5 до 3, отколкото от 1.5 до 3. При добро планиране ще имате вашия сайт на Joomla 3.x, работещ и с минимални изненади/проблеми.

 

За повече информация вижте статията на официалния сайт на Joomla: Planning for Mini-Migration - Joomla 2.5 to 4.x – Joomla! Documentation