Много често ме питат: „ Защо сайтът ми не се вижда в Google?”

А отговорът е прост: “Защото сайтът не е само уеб дизайн и визия, в него трябва да има и съдържание.

Действително на пазара има много фирми и „уеб дизайнери“ в кавички, които и хабер си нямат от сео оптимизация и предлагат единствено ефектна визия, зад която не стои нищо. Нищо полезно, което търсачките, като Google и Bing, да открият и индексират. Без да искам да принизя ролята на уеб дизайна при създаването на сайта, често т.н. „уеб дизайнери“ в кавички не си правят труда даже url-адресите да напишат правилно, камо ли да ви направят вътрешна сео оптмизация по кл.думи, мета описание и т.н. Т.е. всичко онова, което се смята за полезно за търсачки като Google и Bing, и което е важно за сео оптмизацията и доброто позициониране на сайта ви в търсачките.

 

И след като ви направят такъв на външен вид добре изглеждащ и напудрен сайт, но той не се вижда в Google и Bing, е нормално да останете недоволни от услугите им.

Мога да ви дам само един съвет - „Добре избирайте фирмите и уеб дизайнерите, които ще изработват сайта виза да не ви излезе солено и понякога двойно по-скъпо направата му“. Обикновено, ако не са направили добра сео оптимизация на сайта ви, когато търсите в Google по кл.думи сайта си, няма да го откриете в реалното търсене.

Най-често обаче се среща случаят, в който всеки сам се прави на майстор, купува си само хостинг пакет, в който има качен безплатен шаблон, и послед сам се опитва да си направи сайт. Но този нискобюджетен вариант, работи добре, когато не става дума за реален работещ бизнес, а за някакви любителски хоби сайтове, когато не е наложително да се намесва професионален уеб дизайнер, сео оптимизатор и специалист и когато не е важна индексацията на сайта и къде в google търсенето се намира сайта. 

Когато си купувате само хостинг пакет с безплатен шаблон и се опитвате сами да си направите сайт, всъщност се самозалъгвате се, че имате сайт и всичко е наред. Всъщност имате един кух шаблон напълнен с непрофесионално написан текст и малко непрофесионално обработени снимки, т.е. сайт без каквато и да било вътрешна сео оптимизация, полезна за търсачките. Такъв сайт самоделка никога няма да ви изведе напред в Google и Bing. А след като сайта ви не се вижда в търсачките, то следователно не ви води нови клиенти. 

Когато става дума за реално работещ бизнес, моят съвет е да не ползвате подобни варианти, защото те няма да доведат до растеж на бизнеса ви.

Именно поради тези всичките причини горещо ви съветвам да доверите направата на сайта си, особено ако е фирмен, на професионалистите, които ще напишат не само текстовете ви правилно, но и ще обработят професионално снимките ви, така че да не са тежки и бързо да се отваря сайта ви, ще напишат правилно url-адресите, ще добавят ключови думи, мета опсание, ще структурират правилно менюто ви и др. тънкости, които не е нужно да описвам тук, така че сайтът ви да се позиционира напред в реалното търсене, което всъщност ви спестява доста пари от реклама.  Срещу допълнително заплащане ще ви направят и малко „Линк билдинг“ - външни линкове към вашия сайт - и готово - процесът е завършен - имате истински, работещ за бизнеса ви сайт, а не просто шаблон самоделка с малко текст и снимки, не забелязващ се не само от търсаките, но и от реалните потребители.