ЦЕНИ за ИЗРАБОТКА НА САЙТОВЕ, Изработка на Сайт Цени, Уеб Дизайн София, фирма за Уеб дизайн София - Webimpressionstudio

 • Начало
  Начало Всички публикации в блога.
 • Категории
  Категории Списък с категориите на блога.
 • Тагове
  Тагове Списък с тагове използвани в блога.
 • Блогъри
  Блогъри Блогъри.

Изработка на Адаптивен дизайн на сайта или отделна мобилна версия?

Публикувано от в in Изработка на уеб сайт и уеб дизайн
 • Font size: Larger Smaller
 • Прегледи: 1094

През последните години пазарът за продажба през мобилни устройства нарастна с бързи темпове. В днешно време трафикът от мобилни устроства започва да надвишава този от настолни компютри. От тази гледна точка е важно да изберем какво е по-подходящо за нашия сайт - изработката на мобилна версия или адаптивният дизайн. 

Какво представлява адаптивният дизайн?

Адаптивният дизайн включва създаването на единен гъвкав шаблон на сайта, който да може да се отваря на почти всички устройства. При този подход, уеб страницата се адаптира към всеки размер на екрана, като същевременно се поддържа перфектна визия. Съдържанието на сайта ви се променя динамично при увеличаване или намаляване на размера на прозореца на браузъра.

responsive web design1

Адаптивният дизайн е по-добър вариант от създаването на отделна мобилната версия на сайта.

    Мобилната версия на сайта се разработва отделно за всеки тип устройство, което прави създаването на сайта по-скъпо и сложно.  При адаптивното оформяне цялата структура на сайта се нагажда автоматично към различните ширини на екрана.

Адаптивният дизайн обхваща всички различни устройства за достъп до Интернет - не само телефони и таблети, но и конзоли за игри и др.

Ако сравним адаптивния дизайн със създаването на отделна мобилна версия на сайта, можем да отбележим още някои недостатъци на мобилната версия.

За изработката на отделна мобилна версия е необходимо създаване на нов поддомейн (пр.mobile.mysite.com), което не е удобно от гледна точна на това, че се получават два адреса на сайта. Докато при адаптивния дизайн, URL адресът е един, което прави излишно създаването на редиректи и необходимостта да помним адреса на мобилната версия.


Още един минус и то не малък е това, че при създаването на мобилната версия се получава дублиране на страниците, което води до по-лошо класиране на сайта в търсачките. Докато при адаптивната версия имаме един адрес и нямаме дублиране на страници, което влияе положително на класирането в търсачките.
 
Ако при мобилната версия обикновено имаме орязан вариант на "desкtop" варианта на сайта, то при отзивчивия дизайн нямаме "окастряне" и намаляване на съдържанието и броя на секторите на сайта.   

Препоръките на Google

Google горещо препоръчва да се използва именно адаптивен дизайн при изработката на сайтове. Потребителите на търсачката трябва да получават цялото съдържание на сайта и то в правилната форма, без значение какво устройство за достъп до Интернет използват. Затова сайтове с отзивчив дизайн ще бъдт поставени на по-високи позиции в Mobile Search.

Повишаване на посещаемостта и приходите при използване на адаптивен дизайн

Сайтове, които използват адаптивна версия, увеличават  в пъти импресиите и посещаемостта си сред потребителите на мобилни устройства, което води до увеличаване на продажбите на стоки и услуги чрез Интернет.

Фактите са достатъчно красноречиви и са в ползва на отзивчивия дизайн.

Rate this blog entry:
19

Dobrina Dimitrova не е публикувал биографията си още